8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στη μνήμη των εργατριών στα κλωστοϋφαντουργεία και ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, που ξεσηκώθηκαν στις 8 του Μάρτη του 1857 για να διεκδικήσουν «δεκάωρη δουλεία, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, ισομισθία με τους κλωστοϋφαντουργούς και τους ράφτες, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.» Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι εκείνη την εποχή οι γυναίκες εργάζονταν 16 ώρες την μέρα και με μισθούς πολύ χαμηλότερους από αυτούς των κλωστοϋφαντουργών. Οι διαδηλώσεις και οι απεργίες αυτές πνίγηκαν στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, το 1910 η Κλάρα Τσέτκιν, προτείνει στη Β΄ Διεθνή Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστριών Γυναικών την 8η του Μάρτη ως Διεθνή μέρα γυναίκας για να αποδοθεί έτσι φόρος τιμής στις πρωτοπόρες εκείνες γυναίκες.

Σήμερα, μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες και υπό το πρίσμα της πανδημίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.

Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων, ενώ θα τιμήσει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας κατά τη σύνοδο της ολομέλειας, στις 8 Μαρτίου. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν θα μιλήσει στη συνεδρίαση μέσω βιντεομηνύματος.

Εμείς στεκόμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα που διεκδικεί, προσπαθεί και ανταπεξέρχεται μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Πιστεύουμε σε μία κοινωνία ισότητας και ευελπιστούμε κάθε ημέρα να είναι καλύτερη.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες.