27 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Σ΄ αυτές τις δύσκολες εποχές που περνάει αυτή η τέχνη, οι στίχοι του μεγάλου μας ποιητή Γιώργου Σεφέρη, μας θυμίζουν την αξία που έχει το Θέατρο στη ζωή μας. Πάντα το Θέατρο ήταν είναι και θα είναι ο καθρέφτης, που μέσα του καθρεφτίζει η ίδια μας ή ζωή. Μέσα από αυτήν την τόσο ζωντανή Τέχνη, περνάνε όλα τα στάδια της ανθρώπινης ζωής με τα καλά και τα κακά της, τις ομορφιές και τις ασκήμιές της και μόνο μέσα από το Θέατρο αναγνωρίζει ο καιρός την αξία του.

Σ΄ αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι μας, ας κρατήσουμε μέσα μας ζωντανό το Θέατρο. Ας στηρίξουμε τους ανθρώπους του και ας αναλογιστούμε όλες τις όμορφες στιγμές που έχουμε ζήσει μέσα και χάρης σ αυτό, αλλά και πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτό.

Γιώργου Σεφέρη: Θεατρίνοι, Μ.Α.

Στήνουμε θέατρα και τα χαλνούμε όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε στήνουμε θέατρα και σκηνικά, όμως η μοίρα μας πάντα νικά και τα σαρώνει και μας σαρώνει και τους θεατρίνους και το θεατρώνη υποβολέα και μουσικούς στους πέντε ανέμους τους βιαστικούς Σάρκες, λινάτσες, ξύλα, φτιασίδια, ρίμες, αισθήματα, πέπλα, στολίδια, μάσκες, λιογέρματα, γόοι και κραυγές κι επιφωνήματα και χαραυγές ριγμένα ανάκατα μαζί μ’ εμάς(πες μου πού πάμε; πες μου πού πας;) πάνω απ’ το δέρμα μας γυμνά τα νεύρα σαν τις λουρίδες ονάγρου ή ζέβρα γυμνά κι ανάερα, στεγνά στην κάψα(πότε μας γέννησαν; πότε μας θάψαν;) και τεντωμένα σαν τις χορδές μιας λύρας που ολοένα βουίζει. Δες και την καρδιά μας· ένα σφουγγάρι, στο δρόμο σέρνεται και στο παζάρι πίνοντας το αίμα και τη χολή και του τετράρχη και του ληστή.
Μέση Ανατολή, Αύγουστος 1943